Narkolepszia

Krónikus neurológiai betegség. BNO: G 4740 Legelőször a XIX sz.-ban diagnosztizálták, de kutatni csak 1970.ben kezdték. Tehát mondhatjuk, hogy még gyerekcipőben jár a tudomány. Tom Gordon, a Flinders Medical Centre team vezetője szerint autoimmun betegség.
 
Nem gyógyítható, de megfelelő, élethosszig tartó gyógyszerelés mellett minőségi életet lehet élni. A betegség lényege, hogy a REM alvás (Rapid Eye Movement= álom-fázis) kórosan és ismételve betör az éber állapotba, és ellenállhatatlan, parancsoló alváskényszert okoz.
 
Jerome Siegel az UCLA psichiatria professzora fedezte fel, hogy a narkolepsziát az okozza, hogy hiányzik az emberi testből az orexin.
 
Négy tünetcsoportot lehet megkülönböztetni (főleg serdülő, és/vagy fiatal felnőtt korban kezdődnek csak a tünetek)
 
1.Napközbeni roham: Váratlan, rohamszerű elalvás monoton cselekvés közben. Ilyenkor, bár a beteg alszik, automatikusan tovább folytatja a cselekvést. Rendkívül veszélyes lehet autóvezetés közben. Mivel a beszéd átmenetileg értelmetlenné válhat, gyakran részegnek ítélik meg a beteget.
 
2.Cataplexia: Főleg emóciók váltják ki (nevetés, félelem, szorongás). Az izmok elernyednek, a beteg teljesen éber, de képtelen mozdulni, a földre is zuhanhat, sehogyan sem lehet a folyamatot befolyásolni. néhány másodperctől percekig is tarthat.
 
3.Hypnagog hallucinációk: Nagyon valóságszerűek, vizuális, és akusztikai élmények, levitáció érzés, rémálmok, melyek szorongást keltenek.
 
4.Alvásparalizis: Főleg elalvás előtt, vagy ébredés után fordulhat elő, a beteg képtelen mozdulni, bénulásélmény, amely érős ingerrel megszakítható
 
A narkolepszia az esetek többségében sporadikus, de gyakran öröklődhet is. Valódi statisztikai adatok nincsenek, csak megbecsülni lehet. Kb. minden 2000 ember közül egy, aki narkolepsziában szenved.
 
A kórisme megerősítése alváslaboratóriumi vizsgálatokkal történik
 
Kapcsolat: Kiss Orsika 0620 557 5688, email:narkolepszi@gmail.com
 
Érdemesnek tartom tanulmányozni:
 
http://www.alvastarsasag.hu
http://www.geographic.hu/index.php?act=keres
http://www.origo.hu/tudomany/elet
http://www.alvascentrum.hu
http://www.somnocenter.hu/alvaszavar
http://hvg.hu/tudomany/20080108.alvas_alvaszavar_narkolepszia_orexin.aspx