Barion Pixel

A Lyme-kórról

Lyme kór, az utánzás mestere

A Lyme-kórról beszélni nyár végén, a kullancs-szezonban igen aktuális. Ez a betegség egy kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, amely általában először bőrtünetet, majd gyakran idegrendszeri panaszokat okoz, később – kezeletlen esetekben – pedig ízületi és izomfájdalmakkal járhat. Nagy imitátornak is nevezik a betegséget, mert a fertőzés sokféle tünetet szokott okozni, így a diagnosztizálás közben sok más betegséggel keverhetik össze a szakemberek. Ilyen betegségek lehetnek például a szklerózis multiplex, a pajzsmirigy betegség, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a krónikus fáradtság szindróma, a rheumatoid arthritis, az ALS, a lupusz, és különböző pszichiátriai rendellenességek is.

A vérszívó kullancs, mint fertőző

A Lyme-kórt kiváltó borrelia burgdorferi baktériumok Európában a Közönséges kullancs (Ixodes ricinus) emésztőrendszerében szaporodnak. A kórokozók a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe. Vérszíváskor nem maga a kullancs okozza a megbetegedéseket, hanem az általa hordozott különféle baktériumok, vírusok, egysejtűek. Becslések szerint Magyarországon minden második közönséges kullancs magában hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot.

Megelőzés

A jelenleg kapható védőoltás csak a vírusos agyhártyagyulladás ellen véd, a Lyme-kór és a többi fertőzés ellen viszont jelenleg nem létezik védőoltás. Ugyanakkor megelőzésre többféle egyéb módszer is segítségünkre lehet; hosszú ujjú ruhák viselése, a nadrágszárak betűrése a zokniba, kullancsriasztó használata. Jó, ha világos színű ruhákat veszünk fel, mivel ezeken hamarabb észrevehetőek a kis apró, fekete kullancsok. Egy-egy séta, kirándulás után fontos átnézni a gyermekek, háziállatok és saját testünket. Legfontosabb a könyökökre és térdhajlatokra, valamint derék tájékra odafigyelni. Hozzávetőlegesen két óra az az időintervallum, amíg a fertőződés veszélye a legminimálisabb, ezért legyünk alaposak az átnézéssel. Ha ez után találunk magunkban már táplálkozó kullancsot, azt gyorsan távolítsuk el, de semmiképpen ne kenjük be semmilyen szerrel és a potrohát ne nyomjuk össze, mivel a kullancs gyomrában szaporodó borreliák a vérszívás során, a kullancs helytelen eltávolításakor bekerülhetnek az emberi szervezetbe. A kórokozók a vérárammal a szövetek közt vándorolva terjednek el. Önálló mozgásukkal a test bármely részébe képesek később eljutni és ott szaporodni.

Tünetek

Az esetek többségében az érintettek nem emlékeznek a kullancscsípésre, mivel a nőstény állat a vérszívás után rögtön távozik a testről. A fertőzöttek kb. 30%-ánál a kullancscsípést követően egy hónapon belül a fertőzés első látható tüneteként, a legalább 5 cm-esre megnövő, többnyire ovális alakú vörös folt jelenik meg. Ezt nevezik Lyme-foltnak. Sajnos mivel ez az egyetlen látható sajátos tünet, mely az esetek többségében nem tapasztalható, így nehéz a diagnózist korán felállítani. 4-5 hét elteltével jelentkezhetnek a torokfájás, izom, ideg- és ízületi fájdalom, nagyon erős fáradtság, levertség. Ha a beteg kezeletlen marad, egy vagy több év elteltével is különféle gyakorisággal és erősséggel idegi és ízületi tünetekre panaszkodhat.

A Lyme-kór a korai stádiumban megfelelő antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A krónikus Lyme-borreliosis

A Lyme-kór súlyos tünetekkel is járhat. Ezek lehetnek például komoly ízületi gyulladások, mozgásszervi problémák, szívproblémák, szívizomgyulladás és komoly idegrendszeri tünetek. A szimptómák száma tulajdonképpen a betegségnek ebben a stádiumában már végtelen. Kezelni is csak nehezen és hosszan lehet a tünetek sokfélesége miatt. A különféle antibiotikumok mellett sokszor ajánlott vitaminok, táplálék kiegészítők szedése is.

Mivel a betegség általában hullámzó erőséggel, a testen különféle helyeken hol itt, hol ott eltérő intenzitással okoz panaszt, ezáltal nem egyszerű diagnosztizálni, így nehéz megállapítani azt is, hogy hazánkban milyen gyakorisággal jelentkezik a fertőzés. Egyes becslések alapján a Lyme-kór a lakosságnak akár 2%-át is érintheti, ezért nem tekinthető ritka betegségnek. Ugyanakkor a rejtőzködő természete miatt a betegek hasonló gondokkal küzdenek, mint a ritka betegségekben szenvedők. Az Országos Epidemiológiai Központ 2015-ös adata szerint Magyarországon 2015-ben 1420 friss lyme esetet jelentettek be az orvosok.

Szeretne többet megtudni a Lyme-kórról? Látogasson el a

Lyme Betegekért és Magyar Emberekért Családokért Alapítvány honlapjára!