Barion Pixel

Decemberi programok a Cri Du Chat Baráti Társasággal

írta:
Bencsikné Mayer Mónika

 

“Idén különleges izgalommal vártuk a decembert. Talán Aranyosi Ervin erről a hónapról szóló versét próbáltuk megvalósítani: „Nekünk kell fűteni, hogy a szív ne fázzon, ne a tél legyen úr az egész világon.”

December első napja rögtön két programmal köszöntött be hozzánk. Megtisztelő számunkra, hogy az újpesti Ady Endre Művelődési Házat már évek óta második otthonunknak tekinthetjük az Újpesti Önkormányzat és az Újpesti Kulturális Központ támogatásával. December 1-én délelőtt 11 órára is ide vártunk közel 120 általános iskolás diákot kísérőikkel „Mese szárnyán nagyra nőj!” című érzékenyítő programunkra.

A rendezvényre a december 3-i Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából került sor a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. Nézőink először egy mesét hallgathattak meg Czető Ádám színművész előadásában, majd a mese írója, az ország talán egyetlen mozgássérült pantomimese, Mészáros Anita keltette életre a történetet mozdulatokkal lefestve, gyönyörű zenére. A mozdulatokat a hangok, szavak váltották fel, amikor Doan-Sárvári Mariann, a baleset miatt kerekesszékbe kényszerült Tícia édesanyja nyújtott át egy dalcsokrot a gyerekeknek. A műsort interaktív program követte, melynek során a résztvevők elsajátíthattak pantomim mozdulatokat, megismerhették a szemmel vezérelt egér működését, tapintással azonosíthattak tárgyakat és közösen színezhettek óriáskifestőt. A programot egy rögtönzött kiállítás kísérte, mivel az érkező csoportoktól közös alkotásokat kértünk belépőjegyként az elfogadásról, együtt élésről. Csodák születtek.

Este 7 órára már az érintett felnőtteket, újpesti civil klubok tagjait és segítőiket, családtagjaikat vártuk harmadik éve futó programsorozatunk keretében, színházi előadásra. Partnerünk, az Operettissimo-Musicalissimo társulat vezetője, Sánta Zsolt magánénekes előadóművész verses sanzonestje került műsorra „Nem bánok semmit sem – avagy egy kisiklott élet története versben, dalban elbeszélve”  címmel. A bemutatott monodráma egy sorstörténet, melynek eseményei klasszikus és kortárs költők művein és világhírű sanzonokon, dalokon keresztül elevenednek meg. Elgondolkodtató, mély színházi élménnyel gazdagodtak a jelenlévők.

December 8-án zárult Mesekulcs Meseterápiás Klubunk aktuális ciklusa, melynek keretében a résztvevők kedvenc meséit dolgoztuk fel, nyolc alkalmon keresztül. A Dr. Antalfai Márta által kidolgozott Kincskereső Meseterápiás Módszerre épülő Klub a népmesék és tündérmesék kincsetárát segítségül hívva, az alkotás eszközén keresztül segít közelebb kerülni önmagunkhoz, új szempontokból nézni megéléseinkre. Következő rövidebb, három alkalmas foglalkozássorozatunk január 19-én indul, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

December 15-én került sor Egyesületünk karácsonyi rendezvényére. A családi ünneplés előtti közös ráhangolódás már több éves hagyomány közösségünkben. Idén ennek a rendezvénynek is az újpesti Ady Endre Művelődési Ház adott otthont. Igyekeztünk változatos programot összeállítani, melyben a család minden tagja találhat érdeklődésének megfelelőt. A süteménnyel, üdítővel való vendéglátás mellett apró ajándékok, a gyerekeket édesség és játék, a felnőtteket jövő évi falinaptár várta a fa alatt. Bevezetőként egy rövid mese teremtette meg a hangulatot a születőben lévő Fényről, melynek érkezésére várunk. Ezután Vajda Zoltán előadóművész szórakoztatta a jelenlévőket, gyerekek és felnőttek örömére egyaránt. Kézműves foglalkozás keretében ünnepi koszorút vagy karácsonyi házikókat lehetett készíteni papírból, óriás kifestőt színezni közösen vagy egyedi színező lapokból válogatni. A program idejére kiállítást rendeztünk a Mesekulcs Meseterápiás Klubon készült alkotásokból. Jó hangulatban, éppen ezért nehezen váltunk el egymástól. Úgy érzem, ez a közös program méltó előkészítése volt a közeledő ünnepnek.”

Bízunk benne, hogy programjainkkal a vers utolsó sorait keltettük életre és sikerült egy kis szívbéli meleget adnunk másoknak:

„Ha szeretet fénye
szívünkből sugárzik,
lángra gyúl sok szép szív,
és már nem is fázik,
Átmelegszik, hittel,
ő is adni képes!
Szereteted eljut
mások jó szívéhez.”