Barion Pixel

“Mi a manó?” – érdekességek a Hemokromatózisról

Hemingway és a ’bronzdiabétesz’

Ernest Hemingway, híres amerikai író, az általános iskolai olvasónapló-listából jól ismert Az öreg halász és a tenger című novella szerzője sok szenvedélybetegséggel élt együtt. Azonban egy vizsgálat során kiderült, hogy örökletes ’bronz diabétesze’, vagyis hemokromatózisa is volt, szervezete túl sok vasat szívott fel és ez tovább roncsolta a szerveit, szöveteit. A családból nem csak az író, a testvérei is érintettek voltak a betegségben. Ernest és lánytestvérei, Ursula és Leicester is  örökölték a betegséget, apjuk, Clarence Hemingway szintén érintett volt (mivel ez a betegség recesszíven öröklődik, az anyjuknak is kellett hogy legyen egy hibás génje).

De nem Hemingway az egyetlen író, aki érintett a hemokromatózisban; John Steinbeck, irodalmi Nobel-díjas, amerikai regény-, novella- és színdarabíró is hemokromatózisos volt.

A vas, mint „doppingszer”

Az EFAPH (European Federation of Associations of Patients with Haemochromatosis) európai ernyőszervezet a legújabb hírlevelében egy igen érdekes kutatás eredményét tárja elénk. A kutatásban a francia és a spanyol élsportolók között vizsgálták a vastúltengéses állapotot és kiderült, hogy a spanyol élsportolók között nagyobb a HFE valamely génmutációja, mint a teljes népességben.

A franciák még meglepőbb eredményt kaptak: az olimpikonok és világbajnokok (első 3 helyezett) 80%-ában megtalálták a HFE génmutációt. Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy a sok vas fiatalkorban a sportolóknál jótékony hatású lehet, viszont ez az előny az érintetteknél idősebb korban problémákat okozhat.

Írországban  legjellemzőbben az evezős sportokban érdekelt versenyzőknél mutatható ki ez a betegség.

Egy hemokromatózisos ebédje

Sokat hallani arról, hogy a válogatott, minőségi élelmiszerek, az egészséges táplálkozás, a helyesen kiválasztott diéta milyen sokat segíthet az egészségünk megőrzésében. Ez nincs másképp a hemokromatózisban érintettnél sem, hiszen az erősen vegetáriánus jellegű, vashiányos diéta is a betegek segítségére lehet abban, hogy vasszintjük a normális értéken maradjon.

Most szeretnénk bemutatni nektek egy, a betegek számára megfelelő ebéd elkészítését!

Leves: Rebarbara krémleves

Alapanyagok: 7 szál rebarbara, 1 teáskanál pudingpor, 1 db fahéjrúd, szegfűszeg, citromhéj, cukor, 85 g tejföl, 1,5 l víz

A rebarbarát megtisztítjuk, 2-3 cm-re darabokra vágjuk, feltesszük főzni. Hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a citromhéjat, majd pürésítjük.

A pudingport elkeverjük a tejföllel, merünk hozzá egy kevés meleg levest, kikeverjük és hozzáöntjük a leveshez. Forralunk rajta, majd lehűtve tálaljuk.

Megjegyzés: a rebarbara oxálsav tartalma gátolja a vas felszívódását.

Főétel: Töltött padlizsán

Alapanyagok: 2 padlizsán, 1 vöröshagyma, fokhagyma, kukorica, gomba, olaj, oregánó, só, bors, reszelt sajt a tetejére, paradicsomlé, darált hús (csirke, vagy pulyka)

A padlizsánokat kettévágjuk, a húsát kivájjuk. A vöröshagymát, fokhagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, majd a padlizsán belét és a zöldségeket adjuk hozzá, fűszerezzük.

Ízlés szerint ízesítsük paradicsomlével. A kész tölteléket tegyük bele a kivájt padlizsánba, szórjuk meg a sajttal és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20-25 percig süssük!

Megjegyzés: a padlizsán különösen jó zöldség hemokromatózisban, a vörös húsok pedig kerülendők.

Ezeket az ötleteket nem csak betegek számára ajánljuk!

Egy-két érdekesség a hemokromatózisos diétáról:

A nyers kagyló és rák fogyasztása TILOS, mivel az ezekben lévő vibrio vulnificus nevű baktérium a hemokromatózisban érintett betegek számára halálos mérgezést okozhat!

A C-vitamin és a koenzim Q₁₀ szedése csak kifejezett orvosi javaslat esetén ajánlott!

A kakaó fogyasztása nem ajánlott!

Hasznos alapanyagok lehetnek: paraj, sóska, gabonafélék, tejtermékek, kávé, Máriatövis

Ha több receptötlet vagy étkezési javaslatok érdeklik, látogasson el a www.hemokromatozis.hu/index.php/dieta/receptek honlapra!

KURKUMA – kis mennyiségben fűszer, nagy mennyiségben orvosság

A kurkumát az ’élet fűszereként’ is nevezik, sokáig a jómódúak kiváltsága volt a használata, az egész test megtisztítását várták el tőle. Ha ezt nem is várhatjuk el tőle, azonban a vasfelesleget biztosan segít eltávolítani a szervezetből.

Kutatások bizonyítják, hogy, a kurkuma fogyasztása segíti a vas keláttá való átalakulását a szervezetben, amely így már kiválasztódhat és távozhat a szervezetből; ezért a hemokromatózisban érintett betegeknek erősen ajánlott vele fűszerezni az ételeiket!

Hemokromatózisos térkép

Tudta, hogy van egy honlap, amin be tudja jelölni a betegségét és azt, hogy melyik országban él? Az alábbi linkre kattintva megtekintheti az eddigi hemokromatózisos bejeletkezéseket; https://www.diseasemaps.org/hereditary-haemochromatosis/

Ez nem jelent igazi gyakorisági számot, mint ahogy már említettük, a hemokromatózis a kelta ősöktől ered, a kelták meg hírhedten nagy hajózók, hódítók voltak, így az egész világon találunk hemokromatózisost, különböző gyakorisággal. Azonban azt érdemes megemlítenünk, hogy ezt a betegséget a leggyakoribb öröklődő betegségnek tartják számon.