Barion Pixel

“Mi a manó?”- érdekességek a Lyme-kórról

Ezek a vérszívók…
Érdekességek a kullancsokról

1. Az Európában lyme betegséget terjesztő kullancs tudományos „vezeték”neve ixodes, aminek jelentése „ragaszkodás”.
2. A kullancsoknak három aktív, mozgásra képes fejlődési szakasza van: lárva, nimfa, felnőtt. A lárva és a nimfa is már fertőző képes. Egyes egyedek akár 8 évig is élhetnek, fejlődhetnek.
3. Becslések szerint minden második egyed hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot.
4. Egy állatorvosokból álló munkacsoport kimutatta, hogy az ország egyes részein a fertőzött kullancsok számának aránya 50%, ezek közül 95% Lyme-kórral fertőzött.
5. A kifejlett állatok is csak a 3-4 mm-es testhosszt érik el.
6. A világon mintegy 850 féle kullancsfajta él, míg hazánkban kb. 20 féle különböző faj él.
7. Gyakrabban találkozunk velük kutyákban, mint macskákban.
8. A kullancsok árnyékos helyeken élnek és ott nemcsak reggel és este aktívak. Jól bírják a szélsőséges időjárást, -10 fokos hidegben hosszabb ideig is megélnek, de túlélhetik az akár -20 fokos hőmérsékletet is.
9. A kullancsok akár 30 különböző kórokozót hordozhatnak, így több féle betegségnek lehetnek a kiinduló pontjai.

Szeretne többet megtudni a kullancsokról, tudományos, azonban érthető formában? Ajánljuk figyelmedbe az alábbi két részes videót róluk;

Lyme-kór statisztikák

1. A Lyme-kór világméretű fertőző betegség. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy mára a világ 50 államban jelentettek már Lyme-fertőzést, így a Lyme-betegség mostanra bizonyítottan minden kontinensen megtalálható. A bejelentett esetek 25%-a gyermekeket érint.
2. A fertőzöttek kevesebb, mint 50% -án látható a Lyme-folt. Előfordul, hogy az influenzaszerű tüneteket egy héttel a csípés után jelentkeznek. Sokak tünetmentesek, de hónapok, évek vagy évtizedek múlva jelentkeznek a Lyme tünetei.
3. A Lyme-kór az egyik leggyorsabban növekedő (esetszámilag) betegség az Egyesült Államokban.
4. A Lyme-kór több mint 300 tünettel járhat együtt, ezért nehéz a diagnózist felállítani. Van, hogy a betegek éveket várnak a helyes diagnózisig, közben más betegséggel kezelik őket.
5. A Lyme-kór baktériuma túl tudja élni a rövid távú antibiotikumos kezelést. Egy felmérés kimutatta, hogy a krónikus Lyme-mal élők 90%-a átesett ilyen kúrán.

Van Lyme-om, vagy nincs?

Lyme-kór diagnosztikai tesztjei

A Lyme-kórnak több diagnosztikai tesztje is van. Ezek különböző megbízhatósággal állapítják meg a fertőzés jelenlétét az érintettek testében.

ELISA-teszt – TB által támogatott, 20%-100%-os bizonyossággal állapítja meg a Lyme fertőzés jelenlétét. Ez a leginkább használt diagnosztikai módszer, és az immunrendszer által termelt antitesteket vizsgálja, amit a szervezet a lyme baktérium jelenlétében termel. Jól működik, ha valakinek a szervezete termel antitesteket. Sajnos azonban több esetben nem termel az immunrendszer antitestet annak ellenére, hogy a lyme baktérium jelen van a szervezetben, ezért a vizsgálat fals negatív eredményt adhat.

Western-blot teszt – A vizsgálat az immunrendszer B-sejtjei által termeltetett ellenanyagokat (Immunglobulin M, Immunglobulin G) mutatja ki. A módszer az egészen korai fertőzést kivéve valamennyi (6-8 hétnél későbbi, akár igen régóta fennálló) fertőzésre nézve körülbelül 60-100%-os érzékenységgel és specifitással ad lehetőséget a Lyme-fertőzés kimutatására.

ELISPOT LTT vizsgálat – jelenleg csak magánúton elérhető lyme diagnosztikai módszer. Az EliSpot vizsgálat során a baktérium ellen védekező T-sejtek reakcióját vizsgálva lehet következtetni az aktív fertőzésre. Ez a friss és a kevésbé friss (szubkrónikus) fertőzések kimutatására leginkább javasolt teszt. Érzékenysége 60-85%-os.

A patikákban viszont lehet, Lyme-kór gyorstesztet beszerezni, amely elvégzése felhasználóbarát, az otthonokban is ideális. A teszt nem állapítja meg 100%-osan a fertőzés jelenlétét, de jó iránymutató lehet a jövőre nézve.

Hírességek, akiket érint(ett) a Lyme-kór

Alec Baldwin
A híres színésznek (Aviátor, A stúdió) krónikus Lyme-kórja van, amely minden évben jelentkezik nála.
Avril Lavigne
A fiatal énekesnő nyíltan beszél érintettségéről, 2014-ben csípte meg egy kullancs, 8 hónap múlva kapott csak diagnózist.
George W. Bush
2007-ben egy egészségügyi riportban kiderült, hogy a volt amerikai elnök kapott Lyme-kór elleni kezelést.
Ben Stiller
Az amerikai színész a Letterman Show-ban beszélt először Lyme érintettségéről.
Richard Gere
A színészt is diagnosztizálták a Lyme-kórral, de visszatérő tünetei nincsenek.
Michael J. Fox
Fox-ot (Vissza a jövőbe sorozat) állítólag Lyme-kórral kezelték mielőtt diagnosztizálták volna nála a Parkinson-kórt.

Forrás: http://www.ranker.com/list/famous-people-with-lyme-disease/celebrity-lists