Barion Pixel

“Mi a manó?” – Érdekességek az immunrendszerünkről

11 érdekes tény az immunrendszerünkről

1. Az immunrendszerünk minden része egyedi funkcióval rendelkezik.

“Gondolj az immunrendszerre, mint egy hadseregre!” – mondja Dr. Dat Tran, a texasi Egészségtudományi Egyetem gyermekgyógyászatának immunológusa és asszisztense. Vannak különböző részei, amelyek mindegyike egyedülálló szerepet tölt be a test védelmében. A fehérvérsejtek az első védelmi vonalat képezik. Ezek elsőként ismerik fel a kórokozókat és a fertőzéseket. A limfociták, a fehérvérsejtek egy specifikus típusa. Arra törekszenek, hogy a szervezet emlékezzen a behatoló mikrobákra a jövőbeni fertőzések gyorsabb leküzdésének érdekében. Az immunrendszer más része tartalmazza a csontvelőt, ahol a fehérvérsejtek előállítása történik. A nyirokcsomók, amelyek fertőzést gátló sejteket termelnek és tárolnak az egész testben; valamint a lép, amely segít a testben lévő vér mennyiségének szabályozásában és a régi vagy sérült vérsejtek kitisztításában.

2. A vakcinák fontos szerepet játszanak az immunrendszer megismerésében.

A vakcinák az immunrendszert stimulálják úgy, hogy antitesteket hozzanak létre egy idegen támadó ellen anélkül, hogy ténylegesen fertőződnének az egyének a betegséggel. Ennek eredményeképpen, amikor a szervezet a jövőben találkozik a fertőzéssel, tudja, hogyan küzdje le.

3. Vannak olyan emberek, akiknek nincs vagy nagyon kis immunrendszerük van.

Több film is szólt súlyos immunhiányos betegekről (The boy in the plastic bubble John Travoltával, A buborék srác Jake Gyllenhaal főszereplésével). A főszereplők csak teljesen steril környezetben élhetik életüket, mivel testük képtelen küzdeni a fertőzésekkel szemben. Bár ezek a történetek kitaláltak, a betegség nagyon is valóságos, súlyos kombinált immunhiánynak hívják (angol rövidítés: SCID). A betegség nagyon ritka, 100 000 születésből 1 beteget érint. A mai kutatási eredményeknek alapján csontvelő átültetés az egyetlen megoldás a betegek számára, de a génterápia is segítség lehet majd számukban a jövőben.

4. Naponta több milliárd baktériummal találkozunk, de nem mindegyik rosszindulatú.

Bár kellemetlen a gondolat, számtalan mikroba él a testünkben és ezek valóban szükségesek a jó egészség megőrzéséhez. Ezek olyan tápanyagokat biztosítanak, amelyekre szükségünk van, és védelmet nyújthatnak más baktériumok és fertőzések ellen is. Meg kell tartanunk az egyensúlyt. Ha a rosszindulatú baktériumok kerülnek többségbe, az betegséghez vezethet.

5. A stressz hatással lehet az immunrendszer működésére.

A stressz a kortizol megnövekedett szintjéhez vezethet, amely a testünk általános működéséhez fontos szteroid hormon. Magas szintje túl sok egészségügyi problémához vezethet, beleértve a csökkent immunitást. A szteroidok magas szintje elfojthatja az immunrendszert.

6. A pozitív érzelmek és az egészséges életmód növelheti immunitásukat.

Kutatások kimutatták, hogy az optimizmus valóban hatékonyabbá teheti az immunrendszerünket.

7. Az alváshiány hatással lehet az immunitásra.

Ha keveset alszunk az pusztítást okozhat a szervezetben. Ez alól az immunrendszer sem kivétel. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alváshiány miatt valószínűbbek a megfázások, és nehezebben küzdjük le a fertőzéseket.

8. Az allergiák az immunrendszer eredményei, reakciók egy téves riasztásra.

Allergiás reakció esetén az immunrendszerünk olyan ártalmatlan allergénre reagál, amelyet fenyegetésként érzékel. Az allergiás reakció tünetei lehetnek a túlzott orrfolyás, a kiütésszerű bőr irritáció, de akár az ájulás is.

9. Az immunrendszer képes önmagát megtámadni.

Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer megsemmisíti saját egészséges szöveteit. Ezekben az esetekben a fehérvérsejtek a testben nem képesek megkülönböztetni a kórokozókat testünk fertőzetlen sejtjeitől, ezáltal elindítva az egészséges szöveteket elpusztító reakciót.
Mára több mint 80 különböző típusú autoimmun betegségről beszélhetünk, leggyakoribbak a reumás ízületi gyulladások, a pikkelysömör és a Crohn-betegség.

10. A nőknél többször diagnosztizálnak autoimmun betegségeket.

Az autoimmun betegségek az Egyesült Államokban a lakosság 8 százalékát érintik, ami a rák és a szívbetegség utáni harmadik leggyakoribb betegségcsoportot alkotja (Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja szerint). A nők az autoimmun betegségben szenvedő betegek közel 80% -át teszik ki.

11. A túlzásba vitt tisztaság lehet, hogy gátolja az immunrendszer működését.

A fertőzések elkerülésének legjobb módja a tisztítás és fertőtlenítés, de nem szabad túlzásba vinni. A túl tiszta környezettel minimálisra csökkenjük az idegen kórokozók megjelenését, ezzel minimálisra csökkentve az immunrendszerünk fejlődését. Különösen igaz ez a kisgyermekeknél, mivel ők ha egyáltalán nincsenek kitéve a káros mikrobáknak, testük nem képes arra, hogy kifejlesszék a megfelelő ellenanyagokat, amelyek segítségével leküzdhetik a fertőzéseket.

forrás: https://www.everydayhealth.com/news/10-amazing-facts-about-your-immune-system/